TÍZ ÉVE KÜLFÖLDÖN - SZEMÉLYI SZÁM ÉS ÁTLÁTHATÓSÁG




Mint tudjuk, a személyi szám általános használatát a magyar Alkotmánybíróság 1991-ben a személyes adatok védelme érdekében megtiltotta.
Talán jól is tették, ki tudja?

Svédországban van személyi szám. Lényegében nincs is más. Ez tíz számjegyböl áll, amelyben az elsö hat a születés dátuma, további három a születés száma azon a napon, az utolsó pedig egy kontrollszám, amit az elözö kilenc generál. Az utolsó elötti számjegyböl pedig leolvasható az illetö neme. (El is hiszem, hogy ez manapság problémák forrásává válhat...)

Ha orvoshoz mész, ha csomagot váltassz ki a postán, ha LED tévét veszel a müszaki boltban hitelre, ha egyéni vállalkozást indítassz; nem kell más, mint a személyi számod (illetve a személyi igazolványod, ami azt tartalmazza). Ez rengeteg mindent leegyszerüsít. Nem kell közüzemi számlákkal fel-alá rohangálnod, hogy hazavihess egy robotgépet, vagy telefont részletre. Lényegében a rendszer átlátható. Egy pillanat alatt látják a boltban mennyi volt az elözö évi adózott kereseted vagy hogy vannak-e rendezetlen fizetési meghagyásaid?

Nos ez olyan, mint maga a paradicsom, nem? Hát nem egészen... Rákerestem és évente kb 75 000
svédnek lopják el az identitását. Ez azt jelenti, hogy valahogyan hozzáférnek a személyi számodhoz, megrendelnek valamit a nevedben postán és mielött észbekapnál, ki is váltják a csomagot, Te meg szaladgálhatsz az igazadért. (Mondjuk nekem csak egy nem fér a fejembe: hogyan tesznek szert személyigazolványra, amellyel a csomagot ki tudják váltani? Lényeg, hogy valahogy megcsinálják, mert azért ennyi bejelentett káreset nem kevés!)
Nekünk még az elején mondták, hogy mielött szemétbe kidobunk hivatalos leveleket például, semmisítsük meg rajta a személyi számot. Amennyire lehetséges, tartsuk az információt titokban és csak hivatalos helyeken adjuk ki. Végül is a személyi számodhoz senkinek semmi köze nincsen rajtad kívül.

A magam részéröl nem tervezek visszaélni senki személyi számával - pedig a munkám révén sok átfut a kezemen - így alapjában véve jó rendszernek tartom az egészet. Sajnos - és ez mindenhol így van: a tisztességtelen kisebbség miatt szenved a többség. Ha egyesek nem fizetnek adót, behajtják azokon, akik amúgy is fizetnek; ha a becstelenek lopnak a boltban, a hiányt megfizettetik a többi vásárlóval; ha szemetelsz a lakóhelyeden, a lakótársaság ráterheli a bérleti díjra az extra költségeket; ha bliccelsz a buszon, másnak többe kerül majd a bérlet.

A magyar rendszerrel ellentétben mégis minden a bizalomra épül. Sokkal inkább, mint otthon minden esetre. Itt egy következö példa:
A nagyobb bevásárlóközpontokban igényelhetsz egy vásárlókártyát, aminek a segítségével a vásárlás elött kiváltassz egy kézi vonalkód-leolvasót (lásd a fenti képet). Beolvasod szépen, mi mindent vásároltál, azután EGYEDÜL egy automatánál kifizetsz mindent a kártyáddal és ennyi. Idönként, szúrópróba szerüen megállít a gép, és akkor egy alkalmazott leellenöriz mindent, de hogy milyen gyakran az attól függ, hogy mindent rendben talált-e? Attila és én nagyon ritkán kapunk ellenörzést, sokszor akár egy fél év is eltelik kettö között. Kíméletlenül alaposak vagyunk.

Az elején sokat gondolkodtam ezen, hogyan mernek ennyi szabadságot adni egy vásárló kezébe? És hogy vajon milyen sokan visszaélhetnek ezzel! Nos, nem tanultam sem kriminológiát, sem vásárlói viselkedéstant (ha-ha), de azt gondolom, aki lopni akar, az így is úgy is fog. Akinek meg van az a beépített lelkiismerete, vagy aki megérti, hogy az ember soha nem mást, hanem magát lopja meg egy ilyen viselkedéssel, annak akár hozomra is odaadhatnának bármit.
Lopni mindig is fognak, mint ahogy valószínüleg ezt már az elején minden kereskedö belekalkulálja az árakba. És emberi és technikai hibák is elöfordulnak akár kasszánál állsz, akár te magad olvasod be a vonalkódokat, oly mindegy. De ha a vásárló végzi a munka egy részét, kevesebb alkalmazottat kell fizetned, szóval talán mégiscsak jobban jársz, mint kereskedö.

De a sornak még nincs vége:
- Ha akarom, az interneten meg tudom nézni, hogy a szomszéd ház mennyiért kelt el. Vagy bármelyik ház természetesen.
- Bár a fizetéséröl senki nem szeret nyiltan beszélni, mégis lehetöségem van az adminisztráción kikérni ki mennyit keres a munkahelyemen és akár méregtöl pipán berongyolhatok a fönökhöz, hogy magyarázza már el, hogy Pelle, akinek pont annyi év tapasztalata van, mint nekem miért keres kétezerrel többet.
- Ha üzletet akarok kötni valakivel (akár, mint magánszemély is) és tudni akarom, milyenek a pénzügyei, vannak-e vállalkozásai és azokból milyen adózott jövedelme van, milyen ingatlanjai vannak, volt vagy van-e ellene felszámolás, lefoglalás folyamatban stb, akkor megnézem az interneten. Egy elenyészöen kis összegbe kerül csak az információ és erröl a személy természetesen értesítést kap. Azért ne higgyétek, hogy ez fejetlenül történik, kell lennie egy, a jogban meghatározott oknak, hogy miért kíváncsiskodom.
Példa: Az elsö évben eladtunk egy kutyát egy idös hölgynek, aki aláírt nekünk egy papírt, hogy amint hazaér, átküldi a vételárat. Az idö telt, pénz viszont nem jött. Telefonon félrebeszélt. Végül az ismerösünk ezt a szolgáltatást használva megnézte az adatait, amiböl kiderült, hogy a hölgy kisnyugdíjas és jócskán tele van elmaradt fizetési meghagyásokkal. Így a férjem egy percet sem tétovázott, hogy elmenjen és visszahozza a kutyát. Így utólag bölcsebb lett volna még a hölgy jelenlétében lekérni az adatokat és bele sem menni az üzletbe. Mivel szerzödés volt köztünk, ez egy jogos érv volt arra, hogy keresgéljünk az adatbázisban.
Ha az ember meg akarja kerülni azt, hogy a lekérdezett személy értesítést kapjon, egész egyszerüen megrendeli a település nyomtatott adóbevallását, amelyben minden, a településen bejelentett személy jövedelme látható.


(Utóirat néhány nappal késöbbröl:
Épp most kerestem rá a neten a fiam osztálytársának a szüleire, hogy megtudjam, hol laknak, mert Keve egy bulira volt hivatalos hozzájuk.
A keresöoldalon kicsit jobban körülnéztem és a következö adatokat lehet látni mindenki számára elérhetöen:
Mekkora a telek, amin laknak? Ez mennyivel nagyobb, vagy kisebb a terület többi telkéhez képest?Egy link a LinkedIn-re, ha van profiljuk megtudhatjuk mivel foglalkoznak, illetve kiderült, hogy az egyikük közös képviselö. A lakókörzet átlagjövedelme és hogy ez milyen arányban van a svéd átlagkeresettel (alacsonyabb, vagy magasabb százalékos arányban)? A lakókörzet összetétele, pl 20-34 év közötti kisgyermekes családok. Politikai beállítottság, amelyböl kiderül, hogy 145 %-ban többen szavaztak a kereszténydemokratákra a körzetükben, mint amilyen az országos átlag. Az érdeklödési köreik, miszerint szeretnek új dolgokat kipróbálni, számítógépes játékokkal játszani, illetve szívesen vásárolnak szépségápolási termékeket.
Leesett az állam... Ez akár üzleti szempontból is nagyon sok lényeges információ.)





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Írni, vagy nem írni. Ez itt a kérdés.

TÍZ ÉVE KÜLFÖLDÖN - Nemzetiségi öntudat

"A beszéd csak félreértések forrása"